7 reguli de compoziție pentru fotografii mai bune

Pe lângă spontaneitate și creativitate, există câteva reguli de compoziție pe care le poți urma pentru a realiza imagini extraordinare în cele mai obișnuite situații. Eu îți voi spune 7 dintre ele, alese pe sprânceană, după propria-mi părere (neavizată ce-i drept, dar plină de bune intenții).

  1. Regula treimilor sau rule of thirds

Poate cea mai cunoscută regulă de compoziție fotografică. Regula e simplă, și se bazează pe plasarea subiectului intr-unul din punctele de intersecție, în urma împărțirii ecranului în 9 părți egale prin 2 linii orizontale și 2 linii verticale. Practic, subiectul pozei nu trebuie să se afle pe mijloc ci într-unul din punctele de intersecție. Adică:

ruleofthirds

Regula treimilor se aplică nu doar pentru punctele de intersecție ci și pe direcția liniilor. Adică, poți plasa elementele importante și de-a lungul liniilor (atât pe cele orizontale cât și pe cele verticale) – se vede cel mai bine acest exemplu, în cazul peisajelor:

22

2. Elementele de compensare sau balancing elements

Această regulă vine cumva în completarea rule of thirds. Atunci când plasezi subiectul principal într-unul din punctele de intersecție, e posibil ca restul fotografiei să fie goală, așadar are nevoie de un element de compensare care să “umple spațiul”. E important să te decizi care dintre elemente va avea rolul principal pentru a putea trece elementul de compensare în rol secund.

balancing

3. Simetria și tiparele sau symmetry and patterns

Folosind simetria și tiparele poți crea imagini foarte reușite, indiferent de natura lor. Te poți folosi atât de tipare naturale cât și de cele create de om.

symmetryandpatterns

4. Liniile călăuzitoare în cadru sau leading lines

Liniile conducătoare în cadru au menirea de a conduce privirea înspre subiectul de interes al fotografiei și de a oferi dinamism cadrului. Nu e obligatoriu sa fie o linie orizontala, ci te poți juca cu tot felul de elemente din natura (râuri, valuri, copaci, iarbă, stânci etc.) sau făcute de om (drumuri, garduri, trotuare, felinare etc.) Practic liniile conducătoare sunt acele elemente de compoziție care ne poartă privirea printr-o fotografie.

leadinglines

5. Punctul de observație sau viewpoint

Atunci când vine vorba de punctul de observație, recomandarea este să nu faci fotografiile doar de la nivelul ochilor. Joacă-te cu unghiurile și perspectiva și vei vedea că poți să realizezi fotografii frumoase și de mai sus decât nivelul ochilor, sau de jos, de la nivelul solului.

viewpoint

6. Încadrarea sau framing

Încadrarea subiectului se poate face cu ajutorul elementelor naturale sau cu ferestre, uși, arcade, cladiri etc. pentru a concentra atenția în punctul de interes. Izolezi astfel subiectul de elementele exterioare și atragi atenția asupra acestuia.

framing

7. Break the rules

Se spune că orice regulă este făcută să fie încălcată, așa că uneori poți realiza fotografii care nu respectă nici o regulă de compoziție însă din toate punctele de vedere sunt niște fotografii bune. Nu încerca să analizezi matematic fiecare fotografie; cred ca odată cu practica îți vor veni cumva natural toate aceste reguli în minte atunci când vrei să imortalizezi momentul.

 

Mi-am propus să fac și partea a 2-a pentru acest articol, o parte practică cu poze făcute de mine pentru contul de Instagram, care să exemplifice fiecare regulă din cele de mai sus.

!Disclaimer

Am ales să folosesc și descrierea în engleză ale acestor reguli de compoziție pentru a face mai ușoară căutarea în EN pentru cei interesați de mai multe detalii despre ele. Fotografiile nu îmi aparțin, le-am folosit doar pentru exemplificare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s